Domowe pakowanie prozniowe zywnosci

Próżniowe pakowanie żywności jest najzdrowszym sposobem na ubezpieczenie jej przed zepsuciem. Z tej drogi korzystają, zarówno, producenci, jak i gospodarstwa domowe. Można dać narzędzia do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają efekty w woreczku foliowym, lub w pojemniku do ostatniego przeznaczonym. Dania te piszą zgrzewy na granicy worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy produkty garmażeryjne, mogą stanowić często dłużej przechowywane, zachowując przy tym dobrą wilgotność, konsystencję, gust i smak, i razem są zabezpieczone przed przedostaniem się do pomieszczenia opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze względu na technologia działania, można wyodrębnić dwa sposoby pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to urządzenie, w jakiego wnętrzu plasuje się worek wspólnie z owocem. Jej dużą korzyścią jest regulowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu przyjmuje się powtarzalność procesu pakowania, także możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co jest znaczące przy pakowaniu delikatnych produktów. Cechą jest dodatkowo możliwość użycia w toku produkcji, bardzo tanich worków typu PA/PE, co daleko zmniejsza koszty. Pakowarki komorowe, mogą posiadać dodatkowe funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na targu stanowi ważny wybór pakowarek komorowych, co daje na jej prawidłowy dobór, uzależniony od ilości pakowanych produktów, ich rodzajów, i wielkości. Dedykowane są, przede każdym, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z zamontowanym wewnątrz produktem, dostaje się na zewnątrz, a do zabiegu, na listwę zgrzewającą, wydaje się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania wykorzystuje się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe idą na pakowanie produktów o oryginalnych kształtach, np. bardzo duża kiełbasa. Zaletą istnieje zarówno znacznie niższy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa sprawność i piękniejsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Przeznaczone są głównie dla przeciętnej gastronomii i gospodarstw domowych.